Har du fått en eller flera små eller stora mörka fläckar i ansiktet? Då är det antagligen någon form av pigmentförändring. Det finns olika typer av pigmenteringar och det finns olika anledningar till att de uppstår.
– Jag kan lugna dig med att det är ganska vanligt med denna typ av ”fläckar” i ansiktet, men även på dekolletaget och handryggen, berättar hudterapeuten Marie Oddsson.
Så, vad är pigmentförändringar för något och vad är skillnaden på de olika fläckarna och vad kan man göra?
Den vanligast orsaken till att vi får en pigmentförändring är att vi varit utsatta för skadlig UV-strålning när vi vistats i solen lite längre än vad vi borde.
Melanocyter är pigmentceller som bygger upp vår färg i huden. När vi får en pigmentfläck så har melanocyterna helt enkelt klumpat ihop sig och ger en mörk fläck på huden. Produktionen av melanin sker naturligt och ger oss också ett skydd mot UV-strålning. Hur mycket sol vi tål beror på vilken färg vi har på huden från början.
Åldersfläckar
Åldersfläckar eller Lentigo som är den egentliga benämningen heter uppkommer efter solning och kan framträda med åldern om du har exponerat dig mycket för solen under en längre tid.
Melasma
Melasma beror på hormonella förändringar i huden. Det kan bero på p-piller eller graviditet men också vissa mediciner i kombination med sol kan orsaka det. Ofta ser du dem som mörka pigmenteringar på överläppen eller som större bruna fläckar i ansiktet. De försvinner nästan helt under höst/vinter-perioden men kommer ofta tillbaka när solen tittar fram på våren.
Postinflammatorisk Hyperpigmentering (PHI)
PHI kan uppstå efter att en skada eller en inflammation har skett i huden. En finne, akne eller en skada i huden kan göra att huden producerar rikligare av melanin. Både orsak och storlek på inflammationen avgör vilken färg och hur storleken på fläcken blir. Tänk på att försöka undvika att pilla på finnar och akne, för då kan tillståndet förvärras, råder hudterapeuten Marie.
Behandla och förebygg
På vilket sätt du kan behandla och förebygga beror såklart på hur ytligt eller djupt pigmenteringen ligger men också vilken typ av pigmentering det är. Börja gärna med att använda hatt, solglasögon, parasoll, sitta i skuggan och använda en hög spf. Gärna i kombination, eller var för sig.
Du kan också få hjälp med dina pigmenteringar på en klinik med utbildad personal. Där kan man både göra IPL, kemiska peelingar och laserbehandlingar.
IPL är en ljusbehandling som reducerar pigmentfläckar. Pigmentet absorberas av ljuset och förstör oönskat pigment. Först blir fläcken mörkare när pigmentet stiger mot ytan för att sen försvinna. Ofta får man upprepa behandlingen flera gånger.
Kemisk peeling är olika syror som är olika starka beroende på ändamålet. En lösning penslas på på området för att ”ta bort” den skadade huden. Även här så krävs det ofta flera behandlingar för att få bort fläckarna.
Laserbehandling, här används laserljus i olika färger som beroende på var i huden pigmentfläcken ligger styrs ljuset ytligare eller djupare i huden för att förstöra pigmentet. Även här krävs ofta flera behandlingstillfällen.
Sist men inte minst så måste man ha ganska mycket tålamod med dessa fläckar. Det tar tid, huden blir ofta mer solkänslig under denna period och efteråt är det mycket viktigt att du använder spf för att inte fläckarna ska återkomma.