5 syror du behöver hålla koll på

Det finns många olika sorters syror på marknaden. De som finns att köpa för hemmabruk är ofta något mildare än de som används på salong. Tänk på att välja en syra som är rätt för din hudtyp och för att få önskat resultat.

AHA (Alpha Hydroxy Acid)

AHA består av flera olika sorters syror som har det gemensamt att de jämnar ut hudtonen och ojämnheter. De är en grupp syror som finns naturligt i sockerrör, mjölk och frukt. AHA-syrorna är framför allt exfolierande i olika grad.
Glykolsyran framställs ur sockerrör eller syntetiskt och är den AHA-syra som penetrerar huden mest effektivt. Den exfolierar effektivt och tar bort döda hudceller och stimulerar cellförnyelsen. Den förebygger torr hud och minimerar rynkor och fina linjer. Bra för en åldrande hud.
Mjölksyran framställs ur sura mjölkprodukter och jästa frukter. Den här syran är lite mildare än glykolsyra men gör fortfarande ett bra jobb med att exfoliera. Den har också den egenskapen att den binder fukt samt att den har en balanserande effekt på blandhud/fet hud. Mjölksyran är även bra mot pigmenteringar och synliga porer.
Mandelsyra utvinns ur bittermandel och är en snällare syra då den har större molekyler. Den lämpar sig både till en känslig hud men också mot vuxenakne då den har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

BHA (Beta Hydroxy Acid)

Den vanligaste BHA-syran är salicylsyra som utvinns ur pilträd. Den lugnar huden har antiinflammatoriska egenskaper samt dämpar rodnader. Då BHA-syra är fettlöslig så penetrerar den därför talgkörtlarna bättre och på så vis förebygga uppkomsten av pormaskar. Den här syran är framför allt bra för en något fetare hud och för akne.

PHA (Poly Hydroxi Acid)

Här ingår bland annat gluconolactone och lactobionic acid som är försockrade syror. Då den här typen av syra har större molekyler än AHA-syror så är den snällare mot huden eftersom den jobbar långsammare och inte exfolierar/peelar huden lika kraftfullt. Dessutom så binder den mycket fukt samt har antioxidativa egenskaper för huden. Den här syran är den mildaste av syror och jämnar ut hudtonen. Personer med känslig hud, torra hudtillstånd och rosacea kan dra fördel av denna typ av syra.

Liponsyra (ALA)

Liponsyra/alfa-liponsyra är en naturlig syra som har en stark antioxidanteffekt på huden – faktum är att den är en 400 ggr mer kraftfull antioxidant än C och E-vitamin. Denna syra exfolierar/peelar inte huden som AHA, BHA och PHA gör. Det är en viktig antioxidant som verkar i kroppens celler i både vattenlöslig och fettlöslig vävnad. Forskningen visar att liponsyra penetrerar huden på 2 timmar. Detta gör att substansen återfinns i läderhuden i tillräckliga koncentrationer för att stimulera nybildning av fibroblaster (hudceller). Fibroblasterna i sin tur producerar nytt kollagen och elastiska trådar, vilket förbättrar hudens spänst och elasticitet. Passar en åldrande och solskadad hud.

Hyaluronsyra (HA)

Sitt namn till trots så är hyaluronsyran egentligen ingen syra utan en slags sockerart. Den framställs framförallt syntetiskt i dag. Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne, men produktionen avtar som så mycket annat med åldern. Ämnet har en unik förmåga att binda vatten och på så sätt bidra med volym i huden. Dess molekyler är för stora för att kunna penetrera hudens barriär och det som händer när man tillsätter hyaluronsyra i en kräm är att den ligger på hudytan, binder till sig vatten och på så sätt håller hudytan mjuk. För personer med känslig och fuktfattig hud så är hyaluronsyra perfekt, men den gör nytta hos i princip alla hudtyper.

Tips från Alexandra Christensson,auktoriserad hudterapeut:

  • Läs och följ instruktionerna noga kring hur du ska använda den här typen av produkter
  • Använd solskyddsfaktor – din hud är mer känslig för solen när du har exfolierat/peelat den
  • Blanda inte olika syror hur som helst, du kan skada din hud
  • Prova alltid aktiv hudvård på ett mindre hudområde de första gångerna – inte i ansiktet utan på handleden, armvecket eller bakom/framför örat är bra ställen
  • Ta hand om din hud dagligen för att hålla den i balans