Så fungerar huden

Att huden är kroppens största organ har du nog hört förut. Men vet du vilka som är hudens största uppgifter och vad den behöver för att må bra? Läs mer om huden nedan.  

Huden handlar inte bara om lyster och glow – även om det är härligt med en hud som strålar. Huden har flera viktiga uppgifter. Bland annat skyddar den våra kroppar mot bakterier, virus och solens strålning. Den håller också kroppstemperaturen på en lagom nivå samt lagrar fett och vätska som hindrar att kroppen blir uttorkad. Det är viktigt att hålla hudbarriären smidig, mjuk och jämn för att den ska skydda oss på bästa sätt. När hudbarriären är irriterad visar det sig ofta som torrhet, stramhet, sveda, rodnad och en ojämn och sträv struktur. En irriterad hud har sämre motståndskraft mot yttre påfrestningar.

Huden består av tre lager
Vår hud består av tre olika lager – överhuden/epidermis, läderhuden/dermis och underhuden/subcutis.

Överhuden: Består av celler som ligger i flera lager och saknar blodkärl, så näring och syre transporteras från djupare hudlager. Överhuden innehåller också pigment som skyddar oss från solen och som ger oss vår hudfärg. Den är 0,05–0,1 mm tjock beroende var på kroppen den sitter.

Läderhuden: Ligger under överhuden och består av bindväv – som i sin tur framför allt består av kollagen och elastin. De ämnena gör vår hud både stark, elastisk och hållfast. Här finns också blodkärl som försörjer överhuden med syre och näring, lymfkärl som jobbar med immunförsvaret, känselkroppar, nerver och hårsäckar. Läderhuden är 0,5–3 mm tjock.

Underhuden:
Består av lucker bindväv och fettceller som innehåller bland annat elastin och kollagen. Bindväven innehåller också mycket vätska och fungerar som en vätske- och energireserv som skyddar oss från stötar. Den här huden kan vara från några millimeter till flera centimeter tjock.

“En hud som mår bra kan också göra sitt jobb”

Så tar du hand om huden
En hud som mår bra kan också göra sitt jobb, så att ta hand om huden är viktigt. När det blir höst och vinter och vi vistas i lägre temperaturer, blåst och förändrad luftfuktighet både inomhus och utomhus blir huden torrare och vi får lättare plitor och utslag. I många fall beror det på att vår hud behöver både fukt och fett. Välj hudvård anpassad för just din hud, och var noga med att använda en ansiktsrengöring och ansiktskräm varje dag.

Rutin för en välmående hud
1. Rengör huden med en snäll, mild och effektiv ansiktsrengöring.
2. Använd en peeling en till tre gånger i veckan, både för kroppen och för ansiktet. Då får du bort de torra, gamla hudcellerna som ligger på hudytan och gör den sträv och ojämn.
3. Smörj in kropp och ansikte med en fuktgivande och mjukgörande ansiktskräm. För att ge ansiktet en extra boost av fukt kan du lägga ett lite tjockare lager av din ansiktskräm. Om något är kvar efter tio, femton minuter kan du massera in det.
4. Lägg en ansiktsmask några dagar i veckan, eller varje dag under en vecka för en riktigt fuktboost. Jabushes leave on mask ska inte sköljas av vilket maximerar effekten av ingredienserna.