Mogen hy, så behandlar du den bäst

I takt med att vi åldras minskar kroppens egen produktion av kollagen och hyaluronsyra. När dessa två ämnen minskar får du så småningom mogen hy, vilket ofta innebär att huden blir torrare, men också att den har rynkor och fina linjer. Så här tar du hand om mogen hud i olika skeenden.

Vid vilken ålder blir huden mogen?

Som med det mesta är även hudens åldrande väldigt individuellt, men redan runt 20-årsåldern börjar många av oss se de första ålderstecknen i hyn – som då visar sig på hudytan. De framträder ofta som ytliga, små fina linjer och små skrattrynkor i yttre ögonvrån. I denna ålder producerar huden fortfarande allt den behöver för att den ska vara slät, mjuk och ha en naturlig lyster.

Tänk på att använda en mild men effektiv rengöring som inte torkar ut huden.
Ge huden gott om fukt i alla former (exempelvis rengöring, ansiktskräm, masker) oberoende av hudtyp.

I 30–40 årsåldern så börjar fina linjer övergå till rynkor som blir mer permanenta med tiden. Det har både med ålder, genetik och leverne att göra. Huden börjar att förlora även i elasticitet och spänst och blir då slappare. Huden blir nu också torrare därför att produktionen av talg, hyaluronsyra och kollagen avtar. Hudytan börjar bli aningen ojämn och porerna något större.

  • Även här är en mild rengöring att föredra då vi ofta rengör ansiktet en till två gånger per dag.
  • Använd fukt- eller mjukgörande krämer beroende på hudtyp. Lägg gärna till ett serum eller en olja för att förstärka din ansiktskräm.
  • Det kan vara bra att börja med en stimulerande produkt genom att exempelvis byta ut din ansiktskräm mot ett mer aktivt alternativ. En ögonkräm som är inriktat på ditt ”problem” kan nu vara på sin plats.
  • Här kan man också lägga till kollagen, en av hudens byggstenar, i form av ett kosttillskott för att verkligen boosta huden från insidan.
“Vad händer efter 50 – och hur tar du bäst hand om din mogna hud?”

Vid 50+ så blir kroppens processer långsammare och huden förlorar både struktur och fasthet. Det här gör att huden förlorar volym samtidigt som elasticitet och spänst blir sämre. Huden brukar också bli ännu torrare. Det kan man bland annat se genom att ögonlocken ”hänger” mer, läpparna blir tunnare och vi får små rynkor runt munnen. Mindre rynkor blir nu både större och djupare. Detta gäller till exempel rynkorna i pannan men också nasolabialvecken – de veck du ser från sidan av näsan ner mot mungiporna, vid mungiporna och bekymmersrynkan mellan ögonbrynen.

Även konturerna kring käkarna blir mindre skarpa och många får även rynkor och lös hud på halsen. Olika sorters pigmentförändringar börjar ofta framträda på huden, men de kan också visa sig mycket tidigare. Andra tecken är att cellförnyelsen avtar vilket gör att huden blir tunnare och förlorar i lyster. Hudstrukturen och hudtonen är nu mer ojämn och porerna har blivit större.

Stärk och ta hand om huden genom att:
  • Fortsätta använda en mild rengöring som förenklar din dagliga hudvårdsrutin. Nu räcker ofta inte fukt utan du behöver också fett som mjukgör huden igen. Du kan också stimulera huden med en eller flera aktiva produkter.
  • Lägg till ett serum eller olja för att förstärka din ansiktskräm, och använd en ansiktskräm som aktiverar och stimulerar din hud. Även din ögonkräm får gärna bli mer aktiv. Här kan du fortsätta eller börja med ett kollagent kosttillskott för att få in ett helhetstänk kring din hudvård.