8 tips för att motverka mörka ringar under ögonen

Vi har alla mörka ringar under ögonen ibland. Kanske har vi haft en period av för lite sömn, använder fel sorts hudvård eller så börjar huden åldras. Mörka ringar under ögonen är egentligen blodkärl som blir mörkare när din kropp får för lite fukt eller syre. Den goda nyheten är att mörka ringar under ögonen vanligtvis är ett kosmetiskt problem. Samtidigt vill vi kanske inte ha kvar dem. Här kan du läsa allt om mörka ringar – både hur de uppstår och hur du motverkar dem.

– Det kan finnas flera olika orsaker till mörka ringar. Till att börja med är huden som tunnast just runt ögonen. Där saknas det naturliga lagret av fettvävnad, vilket gör att blodkärlen lyser igenom mer. Även dålig blodcirkulation kan påverka, eftersom syrefattigt blod är mörkare än syresatt blod, och därmed kan ge upphov till att vi blir mörka runt ögonen, säger Marie Oddsson, auktoriserad hudterapeut.Det är även vanligt att bli mörk runt ögonen när vi åldras. Då förlorar huden sitt kollagen, vilket gör att huden under ögonen sjunker in och gör blodkärlen mer framträdande. Annat som kan påverka är sömnbrist, allergier, rökning och fel eller utebliven hudvård.

– Även exponering för solen kan orsaka mörka ringar. Det beror på att huden producerar melanin, pigmentet som ger huden dess färg, när vi vistas i solen fortsätter Marie.

Om man har väldigt torr hud, som man oftast har under vintern, kan även det bidra till mörka ringar.

1. Sömn

Prioritera sömnen. Se till att du har de bästa förutsättningarna när du ska sova i form av en skön säng och kudde, mörkt och svalt i sovrummet och ingen mobil, dator eller platta i närheten.

2. Antioxidanter

Ät frukt och grönsaker som innehåller massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bra källor är: Apelsiner, broccoli och röd paprika. Komplettera gärna med kosttillskott med kollagen vid behov.

3. Specifik ögonkräm

Investera i en kräm specifikt framtagen för huden runt ögonen. Ögonkrämer med koffein i kombination med C-vitamin kan göra underverk för mörka ringar. Leta gärna efter en kräm med kollagenstimulerande ämnen som A- och C-vitamin och liponsyra, som ökar cellförnyelsen och kan göra huden fastare.

4. Drick vatten

Annars cirkulerar blodet långsammare och får en mörkare färg. Torr hud är en vanlig orsak till mörka ringar under ögonen.

5. Motionera

Motionera regelbundet. Motion ökar blodcirkulationen och stärker hela dig. Även din hud under ögonpartiet.

6. Skydda dina ögon

Skydda dina ögon och din hud runt ögonen med solglasögon och spf. Du slipper både mörka ringar under ögonen och åldras inte för tidigt.

7. Rökning

När du lägger cigaretterna på hyllan återhämtar sig huden ganska snabbt, och cirkulationen kommer i gång. Dessutom finns det en rad andra hälsofördelar med att fimpa för gott.

8. Ta bort makeup innan du går och lägger dig

När du sover med smink utsätter du din hud för fria radikaler. Detta har potential att skapa det som kallas oxidativ stress som kan bidra till förtidigt åldrande. Dessutom torkar det ut din hud. Använd en snäll, mild och effektiv ansiktsrengöring för huden när du tvättar bort ditt smink.