Behandla huden rätt för din ålder

I takt med att vi åldras förändras även huden. Det går inte att göra så mycket åt, det är livets naturliga gång. Men visst finns det några saker att tänka på för att minska de synliga förändringarna. Här guidar vi dig till vad som händer i huden under livet – och varför.

Tonårstiden
När du är tonåring, kommer i puberteten och har hormoner som stökar kan det få dramatiska effekter på huden. Ofta blir den fetare och det är vanligt med finnar, plitor och olika besvär av akne. Den här typen av hud kan hänga kvar under många år, och i medelåldern kan du ibland få tillbaka denna typ av problemhud – även då är anledningen ofta hormonförändringar som till exempel klimakteriet.
Lösning: Pilla eller kläm inte! Det gör tillståndet värre. Smuts och svett kan täppa till porerna, så använd en ansiktsrengöring som hjälper till att rengöra huden på ett skonsamt sätt. Använd också en ansiktskräm som ger fukt och balanserar talgproduktionen.

25-årsåldern
Redan när du är 25 år så börjar huden förändrats, av både livsstil och miljö. Överhuden och läderhuden börjar bli tunnare, och du kan se de första fina linjerna i ansiktet men framför allt runt ögonen. Kollagen, som är ett protein i kroppen som bland annat gör huden spänstig, börjar avta inifrån. Men tänk på att kollagenet även påverkas utifrån, av bland annat sol och rökning.
Lösning: Använd en ansiktskräm som ger din hud fukt och näring. Du kan även börja med ansiktspeeling ett par gånger i veckan för att stimulera cellförnyelsen.

30-årsåldern
Nu börjar hudens lager bli ännu tunnare. Hudens barriärfunktion blir svagare vilket gör att fuktförlusten ökar. Hyaluronsyra, ett ämne som gör vår hud ”plumpad”, börjar avta – och dessutom tillverkar inte kroppen lika mycket av denna fuktbindande syra längre. Kollagenet fortsätter att avta med cirka en procent per år, vilket ger fler fina linjer och rynkor.
Lösning: Lägg till ett kosttillskott med kollagen som boostar din hud inifrån. Satsa på hudvård med anti age och byt ansiktskrämen mot en som är mer aktiv.

40 – årsåldern

När vi kan räkna till 40 år på våra fingrar börjar färre celler bildas, vilket gör överhuden ännu tunnare. Kollagen och hyaluronsyra fortsätter att avta och leder till fler rynkor och ofta en torrare hud. Nu kan även olika former av hyperpigmenteringar visa sig, så det är klokt att börja med så kallad aktiv hudvård. Och såklart alltid komma ihåg att skydda sig mot solen med SPF – men det gäller alla åldrar!

Lösning: Fortsätt med kollagenpulver och trappa upp din anti-age kräm ännu en nivå med vår Original Cream. Du kan nu också tillföra en peeling för ansiktet och en ansiktsmask som extra boost för att stärka och reparera huden, ett par gånger i veckan.

50-årsåldern

Huden blir tunnare, har sämre reparationsförmåga och dessutom torrare. Rynkor och linjer fördjupas och blir fler, och en minskad hudelasticitet och volym kan ge en märkbar förändring i ansiktskonturerna. Nu kan alltså huden både se och kännas annorlunda. I denna ålder hamnar många kvinnor i klimakteriet (eller är redan där sen flera år tillbaka), vilket brukar resultera i ännu torrare hud. Nu gäller det att boosta huden med aktiv hudvård och anti age.

Lösning: Drick kollagen och fortsätt återfukta huden med en aktiv anti age-kräm. Den kan med fördel kompletteras med en fuktighetsgivande och mjukgörande kräm på kvällen. Komplettera med en mild peeling och en stärkande och reparerande ansiktsmask ett par gånger i veckan för att boosta huden.

60-årsåldern
Från 60 och uppåt så har hudens egen förmåga att tillverka lipider, dvs fett, minskat. Och kollagen och hyaluronsyra har nu nästan en obefintlig produktion. Resultatet blir inte bara en tunnare, torrare och känsligare hud – utan även en hud där elasticiteten är ännu sämre. Hudens volym, som nu minskat ännu mer, gör att vi kan få ett insjunket och hålögt utseende. Huden blir mer UV-känslig och får lättare hyperpigmenteringar (åldersfläckar). Hudens immunförsvar har minskat vilket gör att den är mer mottaglig för infektioner och det ger oss en sämre läkningsförmåga.
Lösning: Drick kollagen. Om du upplever att du fått torrare hud kan det vara läge att byta ut din anti age-kräm mot en ansiktskräm som återfuktar och mjukgör. Fortsätta att använda en mild peeling en till två gånger i veckan, och lägg därefter en mask som bäddar in din hud i ännu mer fukt.