Årstidsanpassa din hudvårdsrutin

Att huden blir torrare så här års är vi nog många som känner igen. Vintern, med sin torra luft kan göra att huden i ansiktet flagnar och blir irriterad och röd. Att ha torr hud på vintern känns inte bara stramt utan det gör även att vi ser både tröttare och äldre ut. Att få ett fint resultat vid sminkning är näst på omöjligt. En välfuktad hy utstrålar lyster. Men varför blir man torr och hur får man egentligen upp glowet på sin torra vinterhud?

Varför får man torr hud?

Den kalla utomhusluften i kombination med varm inomhusluft gör att många av oss får en torrare hud. Det betyder att du är yttorr och att du har fuktbrist i det yttersta hudlagret. När huden blir torr har den inte tillräckligt av alla viktiga fuktighetsbevarande ämnen som vanligtvis finns i huden. En bra minnesregel är att låta hudvårdsrutinen följa året, på samma sätt som man byter färger på kläderna efter årstid. På vintern behöver huden extra mycket fukt och det är inte säkert att din vanliga hudvårdsrutin passar året runt.

5 tips att få till en mjukare och skinande vinterhud

1. Börja med en mild ansiktsrengöring

Se till att du har en ren hud som grund. Prova en mild ansiktsrengöring. För mycket eller fel sorts rengöring sliter på huden och torkar ut dess egen skyddande lager. Eftersom många av oss tvättar ansiktet 1–2 gånger/dag så kommer det självklart att påverka din hud både på kort och lång sikt. Vattnet bör vara ljummet eftersom hett vatten också torkar ut huden.

2. Gör en peeling lite då och då.

Så här års så behöver huden ännu mer hjälp med att bli av med det torra och grå på hudytan. Det är en bra idé att få bort den torra flagande hudytan innan du återfuktar huden, då kommer den återfuktande dagkrämen till mest nytta. Välj gärna en mild peeling då huden nu är torrare och ofta därmed lite känsligare. Om man peelar huden för ofta kan det också ge yttorrhet, då man bryter ner skyddsbarriären vid alldeles för frekvent peelande. Att peela då och då, för att få bort döda hudceller, skadar dock inte.

3. Fuktgivande ansiktsmask

Nu är det dags för en ansiktsmask eller din favoritkräm för ansiktet. Välj även här en återfuktande, mjukgörande, mild variant. Har du ingen ansiktsmask hemma kan du ta din fuktgivande ansiktskräm. Du kan nu lägga på lite mer än du brukar göra. Låt den sitta i 10–15 minuter. Har du sedan kräm kvar på huden så masserar du in detta med lätta rörelser.

4. Välj rätt ingredienser

Det finns många ingredienser som torkar ut huden ännu mer. Exempel på det är parfymerade krämer, tvål eller produkter som innehåller alkohol. Här följer några exempel på ingredienser som hjälper mot din torra vinterhud.

Liponsyra

Är en naturlig syra som har en stark antioxidanteffekt på huden. Den är 400 gånger mer kraftfull antioxidant än C och E-vitamin. C-vitamin är en antioxidant som skyddar huden från yttre faktorer alla dagar om året.

Niacinamid

Förbättrar elasticiteten, stärker den tunna hudbarriären och jämnar ut hudtonen som lätt blir både glåmig och mörkare under ögonen. Niacinamid gör hudytan jämnare eftersom linjer och rynkor blir mindre synliga. Är även återfuktande.

Ceramider

Denna ingrediens bidrar också med att optimera fuktnivån och minskar irritationer i huden. Förutom detta håller ingrediensen huden mjuk och slät samtidigt som hudytan blir fastare.

5. Tillför fett

Jabushe har en holistisk syn på hudvård. Den går ut på att man tar hand om både insidan och utsidan på samma gång. Det är inte bara det du smörjer in dig med som har verkan på din hy, utan även det du förtär. Rätt fetter kan hjälpa en torr och trött hud. Ät nyttiga fetter som nötter, avokado eller fet fisk varje dag. En hud som inte fått fett tappar lätt sin lyster och blir torr.

Nu har du en fräsch vinterhud med härlig glow!