11 hudvårdsingredienser att hålla koll på

Vad gör egentligen de olika aktiva ingredienserna i hudvård? Kort förklarat är syftet att få din hud att må och se bättre ut. Så här vet du vilka aktiva ingredienser som passar just dig.

Det finns en mängd ingredienser som kan göra stor skillnad för din hud. Men kom ihåg att både hudstatus och årstid avgör vilka aktiva ämnen som är bra för dig just nu. Med tiden kommer även hudens behov att förändras, och då kan du behöva tänka om kring dina hudvårdsprodukter. Här har vi listat några populära och aktiva ämnen som finns i vår hudvård.

Hyaluronsyra
Namnet till trots är detta ingen syra utan en sockerart som bildar en geléliknande massa. Det är ett kroppseget ämne (det vill säga ett ämne som finns naturligt i våra kroppar) som har en stor vattenbindande förmåga. Hyaluronsyra fyller ut mellan fibrerna i huden, och eftersom ämnet binder fukt gör det även huden spänstigare och mer elastisk. Passar alla hudtyper, men är lite extra bra för dig med torr hud, eller under vintern då vår hud generellt blir torrare.

Squalane
Ett fettlösligt ämne som finns i vår hudbarriär (hudens översta lager). Squalane är ett derivat, det vill säga en kemisk förening, som utvinns från olivolja och är vanligt förekommande i hudvård. Ämnet återfuktar och mjukgör samt absorberas snabbt av huden och gör att huden känns silkeslen och ren. För alla hudtyper – men en torr hud älskar squalane lite extra mycket.

Kaolin
En vit fin lera som är rik på mineraler och har en hög fukthalt. Den är bra på att suga upp överflödig smuts, fett och talg. Om du vill djuprengöra porerna, men samtidigt är ute efter en lugnande och läkande effekt på irriterad hud, är kaolin en ingrediens för dig! Leran har även en sammandragande effekt vilket bidrar till en jämn hudyta och en jämn hudton. Passar alla hudtyper, men är extra toppen för dig med blandhud eller fet hud.

AHA-syra
En syra som utvinns ur frukter, mjölk och sockerrör. Syran exfolierar huden och hjälper till att stimulera cellförnyelse. Den reducerar fina linjer, rynkor och ger huden lyster. Dessutom ger den en jämnare hudton och minskar synligheten av pigmenteringar. En ingrediens som är toppen för dig som börjar märka de första ålderstecknen. Om du har känslig hud är det bättre att undvika AHA.

PHA -syra
Kallas även för glukonolakton och är en kraftfull antioxidant som ger huden många fördelar. Den hjälper bland annat till att återställa fuktbalansen och att stärka hudbarriären. Syran exfolierar hudens yta genom att ta bort förbrukade hudceller. Den har även en utslätande effekt på hudytan vilket gör linjer och rynkor mindre synliga. PHA är en mild syra som passar alla hudtyper.

Ceramider
Ceramider är fettsyror som förekommer naturligt i huden och bidrar till hudens barriär. En stark barriär bevarar hudens naturliga fuktnivåer. När ceramiderna försvagas i och med vårt åldrande så försämras även hudens skydd vilket kan göra den både torr och irriterad. Ceramider är den vanligast förekommande byggstenarna i huden och är en hudidentisk ingrediens. Passar alla hudtyper.

C-vitamin
Är en väldokumenterad antioxidant som jämnar ut hudtonen, förbättrar spänsten, reducerar rynkor och ger mycket lyster. C-vitamin bidrar också till kollagensyntesen i huden. Med andra ord skyddar den huden mot de fria radikaler som brukar bryta ned de celler som bildar kollagen. Passar alla hudtyper.

 

Övriga ingredienser i Jabushe’s sortiment

Alfa Liponsyra (Alpha Lipoic Acid/ALA)
En fettsyra som kroppen producerar i små mängder. ALA är en naturlig antioxidant, och en av de mest kraftfulla, med antiinflammatoriska effekter på huden. Denna ingrediens är vanligt förekommande i anti age-hudvård eftersom den också reducerar linjer, rynkor, förstorade porer och andra ålderstecken. Den förbättrar hudstrukturen och elasticiteten samt ger en fantastisk lyster. Förutom det minskar den även pigmentförändringar orsakade av solen, samt stimulerar kroppens egen kollagenproduktion. Om du är utomhus dagtid i sol – var extra noga med att använda SPF ovanpå produkter som innehåller ALA. En ingrediens för en åldrande och solskadad hud.

Koenzym Q10
Ett enzym som fungerar förebyggande mot rynkor och motverkar för tidigt åldrande. Enzymet stimulerar kollagen och elastin samt förnyar våra hudceller. Ämnet skyddar även hudcellerna mot oxidativ stress samt förhindrar att de skadas när de utsätts för fria radikaler och UV-strålning. Hjälper till att hålla huden ung och vital. För alla hudtyper.

Niacinamid
En form av vitamin B3 som stöttar och stimulerar flera viktiga enzymfunktioner i huden. Ämnet kan bidra till att du får mindre synliga porer, bättre hudelasticitet, starkare hudbarriär, jämnare hudton, mindre synliga pigmenteringar samt minskade inflammationer i huden. Dessutom ger den huden fukt och lyster. Det fiffiga med denna ingrediens är att den även bromsar aknebakterien cutibacterium. Det är en bakterie som finns på huden hos alla människor och som bildar pormaskar, utslag, plitor och finnar. Niacinamid är en ingrediens för alla hudtyper, och kan med fördel användas av dig med finnar eller akne.

Kollagen
Är ett naturligt protein och en viktig byggsten för huden. Ämnet finns även i exempelvis skelettet, lederna, brosk, hår och naglar. Kollagen stärker hudens elasticitet, spänst och fyllighet. Redan vid 25-årsåldern minskar kroppens kollagennivåer vilket resulterar i fina linjer, rynkor och att huden börjar förlora sin fasthet. För alla hudtyper.

Här kan du läsa mer om Jabushes formula QAL-100.